Részecskeszűrő javítás

Részecskeszűrő javítás módszerei

A részecskeszűrő javítás elvégzésére a műhely szakembereinek számos lehetősége van ilyen típusú műveletek elvégzésére: termikus, ultrahangos, vegyi vagy speciális DPF gépekkel. A részecskeszűrők (DPF vagy FAP) a belépési lehetőségek általános műhelyévé váltak, mert eltömődött a dízelmotorok által az égés során kibocsátott káros részecskék visszatartásával. A PM10 részecskék (amelyek átmérője kevesebb, mint 10 mikron), a cérium és az olajmaradványok blokkolhatják az FAP-ot, mivel regenerációval nem távolíthatók el. Ez az elzáródás csökkenti a motor teljesítményét és növeli a fogyasztást, és a legrosszabb esetben elronthatja a motor egyes alkatrészeit.

Járművekben a részecskeszűrő tisztítását regenerációnak nevezzük, és ezt automatikusan elvégezzük 400/800 km-enként, kb. 90 km/h sebességgel 10 percig. Sok vezető számára az a probléma, hogy a regeneráció egybeesik egy olyan útvonallal, amelyen ezen követelményekkel lehet közlekedni. Ezenkívül sok esetben, amikor a jármű előállítja az FAP-t, a műveletet tudatlanság miatt megszakítják, vagy azért, mert nincs megfelelő helyen. Ha a regenerációkat többször kihagyják, az FAP eltömődhet, csökkentve a motor teljesítményét, ami miatt szükségessé válik a részecskeszűrő javítás a műhely meglátogatása a kényszerű regenerálás érdekében. Ha nem, akkor végleg bezáródik, és károsítja a motort. Ami nem tetszik egyik vezetőnek sem, mivel a részecskeszűrő cseréje 300 és 2000 euró közé kerülhet. Ezenkívül az FAP kényszerregenerálása vagy az automatikus regenerálás csak meghosszabbítja a szűrő élettartamát, anélkül, hogy ténylegesen teljes tisztítást végezne.

A részecskeszűrő javítás különböző módszerekkel

A szaküzlet szakembereinek számos módja van a DPF tisztítására. A részecskeszűrő javítás módszerek a műhelyekben történő professzionális tisztításnak alapvetően három eljárása van, mindegyiknek megvan az előnye és hátránya: a termikus, az ultrahang és a vegyszer, bár a negyedik és gyakori a közelmúltban, speciális DPF gépek használata ehhez a művelethez. Az első, amint a neve is mutatja, hőkezelésekkel történik. A részecskeszűrőt levágják, két órán át mosószerben áztatják, nyomással tisztítják és újrahegesztik. Az FAP-t is felvághatja, és több órára magas hőmérsékletet elérő sütőbe helyezheti. Ebben az esetben az FAP-ot is újra kell forrasztani. Noha eltávolítja a felhalmozódott üledékek nagy részét, ez a technika veszélyezteti az FAP falainak károsodását a magas hőmérséklet miatt, valamint megolvasztja a cériumot a falakkal. További hátrány a magas idő és több gép igénye a feladat végrehajtásához.

Ultrahangos módszer

A második módszer ultrahang, egy olyan technika, amely az FAP ultrahanggal történő bemerítését a mosógépbe, amely az átalakítók segítségével. Amelyek továbbítják a rezgéseket a szűrőbe és a víz magas hőmérsékletét, a felhalmozódott üledékek. Ebben az esetben a tisztítási idő 20-40 perc, de akkor a szűrőt teljesen meg kell szárítani. Ennek az eljárásnak néhány hátránya, hogy nem teljesen tiszta, és hogy a végrehajtásához több gépre van szükség, a mosógépen kívül, valamint a tisztításhoz, szárításhoz és pneumatikus tisztításhoz több órán át.

Összefoglalás

Léteznek még különböző házilag végezhető részecskeszűrő tisztításos módszerek, de azok hatása a szakértelem hiánya nélkül kétséges. Mindeképpen ajánljuk az ilyen beavatkozást szakszervizzel elvégeztetni.

Related Posts